Podsumowanie programu pomocowego realizowanego wspólnie z Bankiem Żywności

Prowadząc Fundację na co dzień jestem stawiana w przeróżnych sytuacjach i staram się rozwiązać problemy dotyczące nie tylko zwierząt. Na wolontariat zgłaszają się różne osoby, nikogo nie dyskwalifikuję bez wcześniej danej szansy na wykazanie się z aktywności, sumienności, wypełniania powierzonych obowiązków. Zaczęło się niewinnie kilkanaście lat temu od woli pomagania kotom, jednak empatia charakterystyczna dla naszej grupy, nie pozwoliła się skupić wyłącznie na jednym temacie.

Tak już w życiu bywa, że osoba, która widzi niedolę nie ogranicza się na niesieniu pomocy wyłącznie zwierzętom, dostrzega trudne położenie biednych ludzi, dzieci dotkniętych chorobami. Pracując z ludźmi, nawiązujemy relacje, a ten fakt automatycznie powoduje, że jesteśmy obecni w ich prywatnej przestrzeni i poznajemy troski, kłopoty i problemy.
Wiedząc o sprawach delikatnych, o brykaniu się z przykrą codziennością, o przysłowiowym „wiązaniu końca z końcem”, chciałam jakoś ruszyć temat pomagania wolontariuszom i w tym zakresie.

Opieka nad kotami jest rzecz jasna priorytetem, ale trudno mi było pomijać sygnały o trudnościach z jakimi zmagają się wolontariuszki przebywające na emeryturze albo samotne matki z dziećmi. Nie umiem i nie chcę być obojętną z szacunku dla ich społecznej pracy. Kiedy chce się pomóc, sposób zawsze się znajdzie. W wyniku działań Iwonki Fundacja podjęła współpracę z Bankiem Żywności imienia Marka Edelmana. Wolę nie pamiętać jakie trudności biurokratyczne musiała pokonać wolontariuszka by dopiąć projekt, ważny jest efekt końcowy. Wytrwałość i skuteczność została nagrodzona i rozpoczęła się akcja pomocowa dedykowana tym, dla których paczki żywieniowe okazały się fantastycznym wsparciem.

W wyniku udziału w Programie Operacyjnym Pomocy Żywnościowej, Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy otrzymaliśmy 2241,66. kg żywności i wydaliśmy 128 paczek, w których znajdowały się następujące produkty bardzo przydatne w każdym gospodarstwie domowym:
-warzywne i owocowe (buraczki wiórki, fasolka po bretońsku, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, mus jabłkowy, powidła śliwkowe)
-skrobiowe (herbatniki maślane, kasza jęczmienna, kawa zbożowa
rozpuszczalna, makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały)
-mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający)
-mięsne (filet z makreli w oleju, pasztet drobiowy, szynka drobiowa
szynka wieprzowa mielona)
-cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy
-tłuszcze (olej rzepakowy)

Jesteśmy bardzo wdzięczne za możliwość skorzystania z udziału w tym projekcie. Była to licząca się w domowym budżecie pomoc, szczególnie iż przekazane produkty mają dość długą datę ważności przydatności do spożycia.